e-Arşiv kullanıcısı olacak firmalar, e-Fatura kapsamında olmayan vergi mükellefi tüzel kişilere ve aynı zamanda vergi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda (e-mail, SMS vb.) fatura gönderim imkanına sahip olacaklar, isterlerse e-Arşiv Faturaları kağıt olarak da iletilebilir.
e-Arşiv Fatura uygulaması ile firmalar; e-Fatura uygulamasına kayıtlı fatura alıcılarına e-Fatura, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan fatura alıcılarına ise e-Arşiv Fatura düzenleyip gönderilebilir, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükellefleri ve vergi mükellefi olmayan gerçek kişilere talep etmeleri takdirde elektronik ortamda fatura iletmeleri mümkün olur.
Elektronik ortamda oluşturulan faturaların ikinci nüshaları, kâğıt faturalarda olduğu gibi e-Arşiv uygulaması kapsamında 10 yıl süreyle elektronik ortamda saklanır.
Raporlama: e-Arşiv Raporu aylık olarak oluşturulup takip eden ayın 15’inci günü saat 24:00’a kadar GİB tarafından belirlenen yöntemle GİB’in sistemine aktarılması gerekir.
Zorunluluk Kapsamı: İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükellefler en geç 01 Ocak 2016 tarihine kadar e-Arşiv uygulamasına geçmek zorundadırlar.