Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması nedir?

Türkiye genelinde TR temsili NUTS2 bölgelerinde yer alan 26 ilde uygulanıyor. Her ay rastgele seçilen 800 kişiyle gerçekleştirilen görüşmelerle, üç ayda toplam 2400 kişiye ulaşılıyor. Bilgisayar destekli online (CAWI) ve yüz yüze (CAPI) yöntemlerinin birlikte kullanıldığı araştırmada, yaş, cinsiyet, eğitim, çalışma durumu ve sosyo-ekonomik statü gibi demografik dengeler gözetiliyor. Yaklaşık 20 dakika süren anketlerle elde edilen veriler hem bireylerin hem kurumların daha sağlıklı finansal yol haritaları oluşturmasına katkı sunuyor.

Ne amaçla gerçekleştiriliyor?

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması, finansal okuryazarlığın gelişmesine katkı sunmak, tasarruf bilincini güçlendirmek ve bu alandaki veri eksikliğini gidermek amacıyla gerçekleştiriliyor. 

Neden önemli?

Türkiye’de tasarruf alışkanlıklarına dair düzenli ve derinlemesine veri sağlamak açısından araştırma önem taşıyor. Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması, düzenli veri sağlarken aynı zamanda bireylerin finansal kararlarını, bütçe yönetimlerini ve tasarruf tercihlerini çok boyutlu şekilde ortaya koyuyor. Elde edilen veriler, kamu kurumları ve akademi başta olmak üzere birçok paydaşa yol gösterici bir kaynak sunuyor.

ING’ın bu araştırmayı yapma sebebi nedir?

ING Grubu, faaliyet gösterdiği ülkelerde bireylerin tasarruf alışkanlıklarını güçlendirmeyi temel önceliklerinden biri olarak görüyor. ING Türkiye de bu yaklaşım doğrultusunda, toplumsal etki yaratan çalışmalarıyla tasarruf kültürünün gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması, bu bakış açısının bir yansıması olarak, bireylerin finansal davranışlarını daha iyi anlamaya, tasarruf eğilimlerine dair bilgi üretmeye ve bu alanda toplumsal farkındalık oluşturmaya yönelik bir girişim olarak hayata geçiriliyor.

Araştırma nasıl yenilendi?

Araştırmanın metodolojisini ve içeriği geliştirilerek daha kapsamlı bir yapıya kavuşturuldu. Yenilenen araştırma, tasarruf eğilimlerine dair önemli içgörüler elde edilmesine katkı sağlarken aynı zamanda finansal durum memnuniyeti, finansal kararlar, bütçe takibi, borçluluk durumu gibi finansal konular konusunda genel yaklaşımlarla ilgili de veriler sunuyor. Araştırma hem metodoloji hem içerik olarak yenilendi. Yenilenen araştırma, örneklem olarak 18-70 yaş arası hedef kitleyi incelerken, metodoloji olarak çevrimiçi anket ve yüz yüze görüşmelerle hibrit bir yöntemle veri toplamayı içeriyor.  İçerik olarak da zenginleşen araştırmada ayrıca ek açıklamalarla soruların daha iyi kavranması da sağlanıyor. Data toplama metodu değişikliği ve güncel verilerin geçmiş verilerle kıyaslamaya uygun olmaması nedeniyle veriler, 2024 üçüncü çeyrek itibarıyla değerlendirilebiliyor ve geçmiş raporlarla karşılaştırılamıyor.

Araştırma sonuçları hangi periyotlarda açıklanıyor?

Sonuçlar üç aylık periyotlarda yayınlanıyor. 

Araştırmada kullandığınız tasarruf tanımı nedir?

Tasarruf, tanım itibariyle ‘sarf edilmeyen’ anlamına geliyor. Bu araştırma kapsamındaki “Tasarruf” şu kalemleri içeriyor:

  • Bankalarda duran TL veya döviz cinsinden vadeli hesaplar
  • Bankalarda ve/veya aracı kurumlarda duran hisse senedi, hazine bonosu, devlet tahvili gibi menkul değerlerin parasal tutarı
  • Bankalarda duran yatırım hesapları ve katılım fonları
  • Bireysel emeklilik fonları
  • Bankalarda vadesiz hesapta / likit fonda TL veya döviz cinsinden duran miktarın o ay içinde harcanmayan/harcanmayacak bölümü
  • Cüzdan, kasa, yastık altında duran paranın (döviz, altın dahil) o ay içinde harcanmayan/harcanmayacak bölümü Araştırmaya katılanlara, bu tanıma uygun olarak, tasarrufları olup olmadığı soruluyor.

Araştırma verilerini kullanabilir miyim?

Kamuoyunu aydınlatmak ve tasarruf konusundaki veri açığını gidermeye katkıda bulunmak amacıyla yapılan bu araştırmanın verilerini tüm araştırmacılar araştırmaya referans vermek suretiyle kullanabilir.

Verileri nereden elde edebilirim?

Verilerden derlenen özet tabloları edinmek için info@tasarrufegilimleri.com adresine mail atabilirsiniz.

ING, tasarruf konusunda başka ne gibi çalışmalar yapıyor?

Türkiye’nin en sevilen dijital bankası olma hedefiyle ilerleyen ING Türkiye, tasarrufu destekleyici yenilikçi ürün ve hizmetlerle geliştirmeyi önceliklendiriyor. 2011 yılında bir ilke imza atarak hayata geçirilen ve 2024 yılında  Bitmeyen Hoş Geldin Faizi yapısı ile yenilenen Turuncu Hesap da bu ürünlerden biri. 2 milyonu aşkın müşteriye ulaşan Turuncu Hesap ile ING, müşterilerine günlük yüksek faizle mevduatlarını değerlendirme ve ihtiyaçları olduğunda vade derdi olmadan birikimlerini kullanma fırsatı sunuyor.