Anahtar Bulgular

Türkiye’de yaklaşık her 2 kişiden 1’inin tasarrufu bulunuyor ve bu oran çeyrekler arasında birbirine paralel.

Tasarrufu olmayan %46’nın içerisinde yakın zamanda tasarruf etmeyi planlayanların oranı %29 seviyesinde.

Hanede tek başına yaşamayanlar arasında, hanedeki bir diğer bireyin tasarrufu olduğunu belirtme oranı, 2 puan artarak %21 oldu.

Düzenli tasarruf edebilen kitle arasında; gelirinin %10’undan azını tasarruf edebilenlerin oranı %32, %10’u ila %20’sini tasarruf edebildiğini belirtenlerin oranı ise %48 olarak kaydedildi.

İki çeyrek üst üste en fazla tercih edilen tasarruf aracı %31’erlik oranlar ile “yastık altı altın vb.” ve “yastık altı dolar/ TL vb. nakit” oldu. Her 5 kişiden 1’nin “altın veya değerli metal hesabı” bulunuyor. Bu oran son 2 çeyrekte birbirine paralel. Altın veya değerli taş hesapları, “bireysel emeklilik fonları”, “hisse senedi/ borsa”, “kripto para birimleri” gibi araçların eğitim seviyesi arttıkça kullanım oranlarının arttığı gözlemlendi.

Yatırım ürünleri konusunda bilgili olduklarını ifade edenlerin oranı genel kitlede %52 oldu, finansal durumdan memnuniyet seviyesi ise %42 ile genel itibariyle aynı kaldı.

Finansal durumun sağlığını korumak için yapılan başlıca şey %69 ile harcamaları gelire göre düzenlemektir.

Katılımcıların yüzde 94’ü bankacılık hizmeti alırken, son bir ayda internet veya mobil bankacılık hizmeti kullananların oranı ise geçen çeyrek ile benzer şekilde yüzde 90 oldu.