Stopaj nedir?

Stopaj, gelir veya kurumlar vergisi öncesi, kaynağında yapılan bir vergi kesintisidir. Bu kesinti, genellikle ödeme yapılan kişi veya kuruluş tarafından değil, ödeme yapan tarafından gerçekleştirilir. Örneğin, serbest meslek erbabına yapılan ödemeler, faiz gelirleri, kira gelirleri ve çalışanlara yapılan ücret ödemeleri gibi çeşitli gelirler üzerinden hesaplanır ve ilgili devlet kurumuna aktarılır.


Kira stopajı nedir?

Kira stopajı, kira geliri elde eden kişi veya kuruluşlar adına, kira bedelinin belli bir oranının, kira ödemesini yapan tarafından (genellikle kiracı) doğrudan vergi dairesine ödenmesi işlemidir. Bu, genellikle ticari gayrimenkul kiralama işlemlerinde uygulanır.


Stopaj kesintisi nedir?

Stopaj kesintisi, belirli bir gelir türü üzerinden elde edilen gelirin vergilendirilmesi sırasında, gelirin kaynağında yapılan vergi kesintisidir. Bu kesinti, gelir veya kurumlar vergisi hesaplanmadan önce yapılır.


Stopaj kimlerden tahsil edilir?

Stopaj, serbest meslek sahiplerine yapılan ödemeler, kiracılardan alınan kira gelirleri, ücretli çalışanlara yapılan maaş ödemeleri, faiz geliri elde edenlere ve telif hakları gibi çeşitli gelirler üzerinden elde edilen kazançlara uygulanır.


Stopaj neye göre hesaplanır?

Stopaj, genellikle ödemenin türüne ve miktarına göre belirlenen oranlar üzerinden hesaplanır. Bu oranlar, gelir türüne ve ilgili yasal düzenlemelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.


İndirimli stopaj nedir?

İndirimli stopaj, bazı özel durumlar veya sektörler için uygulanan, standart stopaj oranından daha düşük bir orandır. Devletin, belirli yatırımları veya ekonomik faaliyetleri teşvik etmek amacıyla sunduğu bir vergi avantajıdır.


Stopaj ne zaman ödenir?

Stopaj, genellikle gelirin elde edildiği zaman diliminde, ödeme yapıldığı anda kesilir ve belirlenen süreler içinde ilgili vergi dairesine ödenir.


Stopaj nereye ödenir?

Stopaj, Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) ödenir. Aktif veya pasif gelir elde eden herkes her yıl belirli oranda stopaj ödemekle yükümlüdür.
Bilgi Destek

KOBİ Dijitalli olmanın avantajları
  • İşinize özel avantajlı çözümlerle KOBİ’lerimizin yanındayız. 
  • Dijital kanallarımız üzerinden ING’li olan tüm şahıs işletmeleri, şubeye gitme derdi olmadan, 7/24 ING’li olma fırsatlarından yararlanabilir. Tamamen dijital ve anında hizmet, 
  • ING müşterisiyseniz, kredinizin anında hesabınıza geçmesi için başvurunuzu ING Mobil’den de gerçekleştirebilirsiniz. 
  • Ücretsiz FAST/havale/EFT
  • Akbank ve Türkiye İş Bankası ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği kapsamında, 12.000 ATM ağında ücretsiz işlem yapabilme avantajı.